Tuesday, July 24, 2012

MEE REBUS TULANG JOHOR




Bahan Rencah Kuah
3 biji ubi keledek saiz sederhana - di rebus dan dikisar bersama air rebusan keledek tadi.

10 biji bawang kecil - dikisar
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inc halia - dikisar
1 inc kunyit hidup - dikisar
30 tangkai cili kering - di kisar boleh kurangkan
3 sudu besar rempah kari daging
3 sudu besar udang kering - di rendam lembut dan dikisar
garam dan gula secukup rasa
1 cawan air asam jawa 
1 kiub daging 
1 buku gula melaka 
1 cawan santan 
Cara-cara
1.Tumis bawang merah, bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, dan cili kering hingga garing dan naik bau.
2.Masukkan rempah kari dan udang kering  dan tumis lagi hingga jadi rencah.
3.Masukkan keledek dan biarkan ia merenih.
4.Masukkan gula melaka, kiub daging, air asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
5.Kacau sebati dan biar kuah benar-benar masak.
6.Kemudian barulah masukkan air rebusan sup tulang tadi dan airmya sahaja. 
7.Akhirsekali masukkan tulang dan santan.
Biar kuah masak sempurna dan sedikit pekat.

Mee kuning
Tauhu goreng
Taugeh
Telur rebus
Daun sup dan daun bawang yg telah dihiris halus
Cili hijau dihiris
Taburan bawang goreng
Limau kasturi



SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment