Secara peribadinya dulu teringat kat makcik Mokta semasa muda sering buat kueh ni dan kami menunggu hidangannya
Pai Tee
Kulitnya
1/2 cawan tepung beras
125 ml air
2 sudu besar telur
1/2 sudu teh kapur makan
1/2 sudubesar garam
Caranya
Bancuhkan semua bahan tadi dalam satu bekas dan bersedia dengan acuannya
Panaskan dulu minyak dengan api yang sederhana dan goyang2 supaya adunan tanggal dari acuan.
Masa untuk intinya pula macam masak inti popia ....banyak terdapat di internet saya pun rujuk internet dan ini antaranya
I biji bawang besar
5 ulas bawang putih
30 gm udang kering
1/2 sudu garam
sayuran dipotong panjang seprti kobis,lobak,sengkuang,timun
Caranya
Tumis dengan minyak sedikit bawang besar dan putih dan masukkan udang kering dan akhir sekali sayur2an..
No comments:
Post a Comment