Sunday, December 18, 2011

PAI TIE

Kali ini nak post satu resepi Kueh tradisional lama yang hampir pupus tapi kini mula dikomesialkan kalau tak silap oleh Restaurant Ayamas.Tak tahulah sekarang masih ada ke tidak lagi dikekalkan dalam menu mereka....
Secara peribadinya dulu teringat kat makcik Mokta semasa muda sering buat kueh ni dan kami menunggu hidangannya
 Pai Tee
Kulitnya
1/2 cawan tepung beras
125 ml air
2 sudu besar telur
1/2 sudu teh kapur makan
1/2 sudubesar garam
Caranya
Bancuhkan semua bahan tadi dalam satu bekas dan bersedia dengan acuannya
Panaskan dulu minyak dengan api yang sederhana dan goyang2 supaya adunan tanggal dari acuan.

 Acuan berbentuk seperti sarang bakul berketak atau kelongsong inilah yang akan diisikan dengan sayur-sayuran.....Goyang sikit ke kanan dan ke kiri agar mudah terkeluar dari acuannya.













Masa untuk intinya pula macam masak inti popia ....banyak terdapat di internet saya pun rujuk internet dan ini antaranya
I biji bawang besar
5 ulas bawang putih
30 gm udang kering
1/2 sudu garam
 sayuran dipotong panjang seprti kobis,lobak,sengkuang,timun
Caranya
Tumis dengan minyak sedikit bawang besar dan putih dan masukkan udang kering dan akhir sekali sayur2an..

No comments:

Post a Comment