Tuesday, July 24, 2012

CARROT CAKE

Bahan-bahan :

2 cawan tepung superfine*
2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca teh soda bicarbonate*
1 camca teh garam halus*
2 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*disatukan dan diayak)
4 biji telur gred "A"
1 1/2 cawan minyak jagung
1 cawan gula halus
2 1/2 cawan parutan lobak merah, perah sedikit airnya
1 cawan nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
1/2 cawan kelapa kering
1 cawan kacang walnut, cincang

Bahan Cream Cheese Frosting:
100 g mentega 
125 g cream cheese
1 camca teh jus lemon
2 camca besar gula aising

Cara membuat :

  1. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 9 inci x 9 inci x 3 inci dengan sedikit minyak, alas dasar tin dengan kertas minyak.
  2. Dalam satu bekas, masukkan telur, minyak jagung dan gula, kacau dengan whisk hingga sebati selama 5 minit.
  3. Masukkan bahan2 diayak tadi dan gaul perlahan hingga sebati.
  4. Masukkan nenas, lobak merah parut, kelapa kering dan walnut tadi.
  5. Gaul rata menggunakan spatula hingga mesra.
  6. Tuang dalam tin dan bakar selama 50 minit - 1 jam atau hingga masak.
  7. Sejukkan kek atas jaringan sebelum disapu dengan cream cheese tadi.
Simpan kek dalam peti sejuk


Untuk Cream Cheese Frosting :

Putar cream cheese dan mentega hingga sebati, masukkan gula aising dan jus lemon, terus memutar hingga gebu dan halus. Gunakan kelajuan sederhana...Boleh sapu atas kek tadi dan hias ikut suka.

No comments:

Post a Comment